Must-read

Week 17: Lezen: ben jij een pleaser?

Gelukkig nieuwjaar! Heerlijk, nog wat vakantiedagen. Ik heb mezelf de boekenlijst van Melinda Gates cadeau gedaan, zodat ik nooit zonder inspiratie kom te zitten het komende jaar (je dacht toch niet dat ik dat tussen kerstkrans en oliebol voor elkaar ging krijgen..). Boven op de stapel ligt Brave, not perfect van Reshma Saujani. Fear less, fail more, live bolder. Nu vind ik mezelf best stoer, maar ik weet best dat ik nogal hoge eisen stel aan mezelf. Dus dit leek me een goed boek om mee te beginnen.

Reshma, onderwijsactivist, is de oprichter van Girls who Code, en had in 2013 als doel om een miljoen vrouwen aan het programmeren te krijgen voor 2020. Haar TED-talk is beroemd, en haar invloed enorm: het is heel goed mogelijk dat jij dit leest omdat veel vrouwen voor jou geïnspireerd raakten door haar.

Wat me door Brave, not perfect aan het denken heeft gezet is het besef dat je door perfectionisme en schuldgevoel andere keuzes had kunnen maken. Als het je niet zou kunnen schelen wat anderen denken, wat voor verwachtingen anderen van je zouden hebben, waar zou je dan hebben gestaan? Hoe kun je grip houden op je studie, werk, toekomst? Door alles wat je ongelukkig maakt opzij te schuiven, risico’s te nemen en de stap te wagen. Niet gemakkelijk, want je hebt met (mede)mensen te maken. Maar die baas die je al jaren niks gunt? Tijd om op te stappen en je hart te volgen!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *