Must-read

Inspiratie: Lean In van Sheryl Sandberg

Don’t leave until you leave

Sheryl Sandberg

Opvallend: de opleiding heeft alleen boeken van mannelijke auteurs aangeraden. Mij bekroop meteen het gevoel dat je er als vrouw niet komt met productiviteitsadvies van mannen. Dus: op zoek naar boeken van succesvolle vrouwen in de IT. Sheryl Sandberg, COO van Facebook, blijkt een hele vrouwenbeweging te hebben georganiseerd, genoemd naar haar boek Lean In. Dit boek leek me verplichte kost, en dat is het ook. Een vrouwelijke leider, gepokt en gemazeld in Silicon Valley, wat waren haar valkuilen en strategieën? Lean In overtreft mijn verwachtingen. Het is een bijbel voor vrouwen die hun eigen blinde vlekken willen ontdekken en de juiste beslissingen willen nemen in hun leven. Had ik het maar kunnen lezen toen ik 15 was. En in de jaren daarna tien keer kunnen herlezen.

Want er zit een gat tussen bewust zijn van het leven in een mannenwereld, en alert zijn op de valkuilen. Het klinkt zo simpel, maar alle voorbeelden uit haar boek waren herkenbaar. Eigen voorbeeld: vroeger zei iemand me dat ik later best mondhygiëniste zou kunnen worden. Ik voelde ik beledigd, want het was een vrouwenberoep. Tandarts worden kon toch ook? Maar hoe kun je een carrière combineren met een gezin, dat was me niet echt duidelijk.

Rekening houden met wat komen gaat is: niet voor het maximale gaan. In Sandbergs woorden: “Don’t leave until you leave”. Gouden advies. Een studie niet doen, niet solliciteren of die baan niet aannemen omdat je niet weet hoe je je leven moet organiseren zal je enorm beperken. Mannen laten zich ook niet weerhouden.

Kortom, het is een confronterend boek, maar super leerzaam, en met de nodige humor geschreven. Geef het je dochters – en je zoons, want alleen volwaardige partners ‘can have it all’.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *